Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

 

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

Βιολογικός Καθαρισμός Θριασίου
Θα φτιαχτεί κάτι σωστό και ολοκληρωμένο στην περιοχή μας;

Είναι όλα γνωστά. Η συγκέντρωση βαριάς και οχλούσας βιομηχανίας στο Θριάσιο, η αποθήκευση και διαμετακόμιση εμπορευμάτων από στεριά και θάλασσα, το αμέτρητο πλήθος μικρών και μεσαίων μεταποιητικών μονάδων, η χωματερή σκουπιδιών της Αθήνας, η επιβάρυνση του φυσικού, ανθρώπινου και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Όλα αυτά γίνονται στο όνομα της ανάπτυξης, της εθνικής οικονομίας, του εθνικού συμφέροντος (στην πραγματικότητα για την μεγιστοποίηση των κερδών γίνονται όλα αυτά έτσι όπως γίνονται). Για την περιοχή, τις πόλεις του Θριασίου δεν έχει γίνει τίποτα σημαντικό. Τριανταπέντε χρόνια γίνονται τα ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ και ένα θέατρο, ένα πολιτιστικό χώρο δεν έχει η Ελευσίνα. Βιομηχανικό Μουσείο δεν προβλέπεται να γίνει στην περιοχή, ένα παλιό εργοστάσιο δεν έχει διατηρηθεί. Και έχουμε σπουδαία, ανεπανάληπτα, στολίδια της νεώτερης βιομηχανικής μας κληρονομιάς.
Ελπίζαμε όλοι ότι, επί τέλους, ένα μεγάλο έργο θα γίνει στο Θριάσιο, η αποχέτευση και ο Βιολογικός Καθαρισμός. Ύστερα από δέκα χρόνια στα συρτάρια των αρμοδίων και κάτω από τις αφόρητες πιέσεις της Ε.Ε. το έργο ξεκίνησε.
Όμως το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού δεν σχεδιάστηκε καλά. Δεν ρίχνουν μόνο τα αστικά απόβλητα, αλλά θέλουν να ρίξουν και βιομηχανικά. Προεπεξεργασμένα , λένε, αλλά ούτε αυτοί είναι σίγουροι ότι θα γίνεται σωστή επεξεργασία από τις διάφορες μικρές και μεγάλες βιομηχανικές μονάδες. Η μέχρι στιγμής πρακτική λέει ότι πολλές φορές τα ρίχνουν έτσι ανεπεξέργαστα στα ρέματα και στη θάλασσα. Η πιο σοβαρή μόλυνση της θάλασσάς μας από τέτοια λύματα προέρχεται.
Στη μελέτη και τα σχέδια για τον Βιολογικό Καθαρισμό που μέχρι στιγμής υπάρχουν, που δεν πρόκειται όμως να εφαρμοστούν, ο μελετητής τοποθέτησε ένα παρακαμπτήριο αγωγό. Σε περίπτωση που έρθουν βιομηχανικά ανεπεξέργαστα λύματα δεν μπορεί να λειτουργήσει ο Βιολογικός και όλα τα βοθρολύματα θα πάνε κατ’ ευθεία στη θάλασσα, μέχρι να καθαρίσει το σύστημα από τα βιομηχανικά τοξικά (έτσι λέει η μελέτη, αυτή υπάρχει, αλλά έχει αποσυρθεί, δεν υπάρχει άλλη). Αυτή η κατάσταση θα διαρκεί περίπου ένα μήνα. Ένας μήνας είναι αρκετός να βρωμίσει όλος ο κόλπος. Επειδή ο κόλπος είναι κλειστός, τα βοθρολύματα θα φτάσουν μέχρι την Νέα Πέραμο και την Φανερωμένη. Δεν χρειάζονται πολλά για να τεθεί εκτός λειτουργίας ο Βιολογικός. Ένα λίτρο τοξικά φτάνει. Μετά για ένα μήνα θα παρατηρούμε ένα αποκρουστικό θέαμα. Ένα αγωγό μέσα στη θάλασσα να ξεβράζει τις ακαθαρσίες όλων των πόλεων του Θριασίου.
Μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα Βιολογικό σωστό, μόνο με αστικά απόβλητα που να αποκλείεται να πέφτουν και βιομηχανικά; Μπορούμε;
Μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα Βιολογικό χωρίς παρακαμπτήριο αγωγό που να λειτουργεί σωστά, σύμφωνα με τις σύγχρονες ευρωπαϊκές προδιαγραφές;
Γι’ αυτό φωνάζουμε. Να γίνει κάτι καλό και σωστό στην περιοχή μας.
Πάμε παρακάτω, να δούμε και μερικές άλλες πτυχές του Βιολογικού.
Όλη η παραλία του Θριασίου είναι κατειλημμένη από ρυπογόνες δραστηριότητες, βιομηχανίες, λιμάνια, σκουπίδια, σκουριές, παλιοσίδερα. Το μόνο σημαντικό τμήμα που έχει παραμείνει ελεύθερο και έχει μετατραπεί σε χώρο μαζικής εστίασης και διασκέδασης είναι η Παραλία Ασπροπύργου. Εκεί λοιπόν, στην Παραλία Ασπροπύργου, χωροθέτησαν τον Βιολογικό, να απαξιωθεί και ο μοναδικός ελεύθερος παραλιακός χώρος του Θριασίου. Να μη μείνει τίποτα ανθρώπινο στην παραλία.
Η κλιματική αλλαγή είναι ένα φαινόμενο υπαρκτό που μερικά φαινόμενα τα υφιστάμεθα και θα τα υποστούμε με μεγαλύτερη ένταση στο μέλλον, όχι στα απώτερο, αλλά στο εγγύς. Η λειψυδρία είναι ένα από αυτά τα φαινόμενα που υφιστάμεθα και πρέπει έγκαιρα, από σήμερα, να λάβουμε μέτρα. Δυστυχώς περίπου 25 000 κυβικά μέτρα νερού, από τον Βιολογικό θα πέφτουν στην θάλασσα. Νερό που είναι τόσο αναγκαίο για την περιοχή μας. Επίσης τέτοιες μεγάλες ποσότητες γλυκού νερού θα επιφέρουν αλλαγές στο θαλάσσιο περιβάλλον του κλειστού κόλπου της Ελευσίνας.
Όλα αυτά δεν είναι γνωστά, τα απέκρυψαν επιμελώς από τους πολίτες.
Το ζήτημα όμως έφτασε στον τύπο, στους υπεύθυνους τέθηκαν ερωτήματα, ενημερώθηκε και η Ε.Ε.
Περιμένουμε απαντήσεις, γιατί δεν ξέρουμε που ακριβώς βρίσκεται ο νέος σχεδιασμός. Περιμένουμε να δούμε σχέδια και μελέτες. Τι τέλος πάντως σχεδιάζεται να κατασκευαστεί. Και βέβαια δεν ισχύουν αυτά που λέγανε οι διαφημίσεις της ΕΥΔΑΠ ( Δεκέμβριος 2008 ) «η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2009, θα αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των αστικών και των βιομηχανικών λυμάτων … τα λύματα θα υποβάλλονται σε πλήρη επεξεργασία (μέχρι και τριτοβάθμιο καθαρισμό) που σημαίνει ότι η εκροή του Κέντρου Επεξεργασίας θα είναι καθαρό νερό..». Αργότερα μάθαμε ότι δεν θα είναι και τόσο καθαρό το νερό, ούτε θα είναι έτοιμο το έργο στα τέλη του 2009. Αλλά δεν είναι παραλογισμός το νερό που θα εκρέει από το Κέντρο Επεξεργασίας να είναι καθαρό και να πάει χαμένο στη θάλασσα, ένα τόσα πολύτιμο και αναγκαίο αγαθό;
Περιμένουμε απάντηση αν το νερό θα είναι καθαρό ή όχι, αν πάει χαμένο στη θάλασσα ή θα επαναχρησιποιείται. Απάντηση με σχέδια και μελέτες, όχι με επικοινωνιακές δαντέλες.
Ο Δήμαρχος Ελευσίνας μας ενημέρωσε μέσω τοπικών εφημερίδων ότι πρότεινε με επιστολή του ( 2/2/2009) στον Δήμαρχο Ασπροπύργου να διεκδικήσουν από κοινού « η ποσότητα των 21 000 κυβικών μέτρων την ημέρα καθαρό νερό εκροής» να χρησιμοποιηθεί κατά προτεραιότητα από τους Δήμους τους. Τι έγινε τελικά θα το πάρετε το νερό; Θα είναι καθαρό το νερό; Με τι τεχνικά μέσα θα γίνει η συγκέντρωση και η άντληση του νερού; Και τέλος τώρα, τελευταία στιγμή, αφού έχουμε ξεσηκώσει τον κόσμο στις φωνές και τις δημοσιεύσεις, μας λέτε ότι θα διεκδικήσετε το νερό. Δώστε μας μελέτες και σχέδια. Με λόγια δεν γίνεται τίποτα.
Σε συνέντευξή του σε τοπική εφημερίδα ο βουλευτής Θαν. Λεβέντης (5/5/2009) λέει «πιστεύω, λοιπόν, ότι αν γίνει σωστά ο τριτοβάθμιος βιολογικός καθαρισμός με εφεδρικά συστήματα για τις περιπτώσεις δυσλειτουργίας, δε θα υπάρχει πρόβλημα και η θάλασσα θα προστατευθεί». Τέλος του 2009 το έργο έπρεπε να παραδοθεί, η ΕΥΔΑΠ καταχωρούσε ολοσέλιδες διαφημίσεις και ακόμη δεν ξέρουμε τι θα κατασκευαστεί. Γι’ αυτό λέει ο βουλευτής « αν γίνει σωστά». Απ’ ότι καταλάβατε, δεν ξέρουμε τίποτα. Ακόμα και ο βουλευτής μας στο «αν» έχει μείνει.
Γνωρίζει κανένας τίποτα; Σχέδια και μελέτες, όχι λόγια.
Μπορεί να γίνει σ’ αυτό τον χώρο σωστά ο Βιολογικός;
Μήπως προγραμματίζονται εκτεταμένα μπαζώματα στη θάλασσα;
Αλλά το ζήτημα έφτασε και στην Ε.Ε. Το έργο πρέπει να γίνει. Αστικά και βιομηχανικά λύματα πρέπει να καθαρίζονται.. Λόγια ακούγονται πολλά και δημοσιεύσεις διάφορες. Περιμένουμε μελέτες και σχέδια
Μπορούμε να κάνουμε ένα σωστό και αναγκαίο έργο στο πολύπαθο και παραμελημένο Θριάσιο; Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε.

Ελευσίνα Ιούνιος 2009
«Πολίτες για ένα Παράλιο Θριάσιο»

Ετικέτες


This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Εγγραφή σε Αναρτήσεις [Atom]